Hova fordulhatok?

Mit vigyen magával az első vizsgálatra?

A COPD diagnózis után a tüdőgyógyász előírja beteg számára megfelelő terápiát. A vizsgálatokról kapott orvosi dokumentáció segíti a szakorvost a tájékozódásban, ezért lehetőség szerint vigye ezeket magával a tüdőgyógyászati szakrendelésre, az első vizsgálatra.

COPD
COPD

A fenti információk nagy mértékben segítik és gyorsítják a betegellátást. Ne aggódjon akkor sem, ha a dokumentációkat nem találja, ugyanis az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Térben (EESZT vagy „felhő”) elérhetőek.  Mégis jó, ha a felsorolt orvosi dokumentumok kéznél vannak, mert sokszor hasznos, ha az orvos kezébe veheti és átlapozhatja ezeket. Fontos, hogy valamennyi korábbi betegségéről, védőoltásokról, műtétekről, a rendelkezésre álljon minden információ.

A vizsgálatok alapján a tüdőgyógyász felállítja a COPD diagnózist, meghatározza a szükséges terápiát.  A gyógyszereket alkalmanként felírják a tüdőgondozóban is, illetve szakorvosi javaslatot adnak, melynek alapján a háziorvos egy meghatározott- a javaslatban feltüntetett- időtartamban kedvezményesen, támogatással írhatja fel a gyógyszereket Önnek.

Az inhalációs gyógyszerek és eszközök alkalmazásával kapcsolatban a tüdőgyógyászatokon részletes tájékoztatást kaphat. Alkalmanként a gyógyszertárakban az inhalációs eszköz lecserélését ajánlhatják fel, azonban nagyon fontos, hogy csak azokat az inhalációs eszközöket alkalmazza, amelyeket a tüdőgyógyásza előírt és megtanított Önnek!

A tüdőgyógyászati vizsgálat eredményével feltétlenül keresse fel háziorvosát!

A szakorvos azt is meghatározza, hogy mikor kell kontroll vizsgálatra jelentkeznie a szakrendelésen és ennek betartása nagyon fontos az állapotának további kontrollálása szempontjából!

A COPD az orvos utasításainak pontos követésével eredményesen kezelhető. Ez magában foglalja a folyamatos és pontos gyógyszerhasználatot, dohányzás abbahagyását, a javasolt védőoltások és légzőszervi rehabilitáció igénybevételét, egészséges életmód kialakítását. Így a tünetek csökkenthetők, az életminőség javítható, a betegség előrehaladása lassítható. Többnyire elkerülhetőek a súlyos, kórházi felvételt igénylő fellángolások és a beteg az otthonában gyógyulhat.

https://copd.info.hu/./pages/copd/contents/article/301/pics/lead_original.jpeg

Szokjon le a dohányzásról! Segítünk!

Töltsd le - Gond egy szál se! - Applikációnkat

Ingyenes telefonos leszokás támogatás:
06 80 44 20 44