Megelőzés

Le akarja tenni a cigarettát? Van segítség!

A hosszútávú, rendszeres dohányzás nem csak a tüdő betegsége. Számos krónikus betegség okozója a cigaretta, ugyanis a dohányzás következtében több mint 7000 mérgező és minimum 70 daganatkeltő vegyület jut a szervezetbe. A dohányzásról le lehet szokni, ehhez többféle módszert ajánlanak a szakemberek, éljen a lehetőséggel!

Dr. Cselkó Zsuzsa

A dohányzás okozta egészségkárosodásért a dohány égetése vagy hevítése során keletkező füst belélegzésével a szervezetbe kerülő vegyi anyagok, illetve a nikotin a felelős. A dohányzás során a mérgező, a genetikai állományt károsító és a krónikus gyulladást kiváltó hatások összegződnek. Ez részben a nikotinnak, részben az égéstermékeknek tulajdonítható. Kiemelendő a dohányzás során létrejövő szisztémás gyulladás lehetősége, amely az érrendszeren és a tüdőszöveten keresztül számos belszervi működést progresszíven károsít.

A nikotinnak szerves vegyület, mely az agy dopaminszintjét fokozza. A nikotinnak a szerfüggőség kialakulásában betöltött szerepe mellett mára számos egészségkárosító hatása vált ismertté:

 • Szívfrekvencia fokozás
 • Érelmeszesedés
 • Fokozott véralvadás
 • Szívbetegség
 • COPD
 • Immunrendszer károsodás
 • Magas koleszterinszint
 • Fog- és ínybetegségek
 • Étvágytalanság
 • Rosszindulatú daganatképződés (szájüregi daganat, nyelőcső daganat, hasnyálmirigy daganat)
 • Merevedési zavar
 • Terméketlenség
 • Várandós dohányzással magzati ártalom
 • Korai menopauza

A hosszútávú, rendszeres dohányzás, nem csak a tüdő betegsége lesz!

A leszokás előnyei

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) nehézlégzéssel járó tüdőt érintő betegség. Ahhoz, hogy ez a betegség szinten tartható legyen és hogy az állapota tovább ne romoljon, a kezelőorvosa kiemelten felhívja a figyelmét a dohányzás mellőzésére. A terápia csakis a teljes absztinenciával egyeztethető össze.

Tudjuk jól, hogy a szervezetünkben minden mindennel összefügg. Ha elindítunk egy változást, például abbahagyjuk a dohányzást, annak jótékony hatását egész szervezetünkben érezhetjük. Nézzük végig, miben várhat pozitív változást a betegségét is illetőleg és mérlegeljünk:

 • A végtagjaiban a vérkeringés javul
 • Csökken a szívinfarktus kockázata
 • Több energiája lesz
 • Immunrendszere ellenállóbbá válik
 • Íz- és illatérzése visszatér
 • Csökken a daganatos megbetegedések lehetősége

Ugye egyetért, hogy a legjobb, amit Ön megtehet az egészsége érdekében az, hogy abbahagyja a dohányzást?  Ha ehhez segítség kell, éljen bátran a kínált lehetőségekkel!

A leszokásban segítséget nyújtó lehetőségek

Ahogy minden ember különböző, úgy minden dohányzás más és más. Sőt, egy embernek is többféle dohányzós időszaka lehet az élete során. Gondolja csak végig! Azon is érdemes egy pillanatig eltöprengeni, hogy hányszor és milyen módon igyekezett megszabadulni ettől a káros szenvedélytől. Emlékszik még rá? Egyedül vívta meg a harcot, vagy volt valaki, aki támogatta?

Ismerje meg, hogy milyen segítségre számíthat, ha biztos kezekben szeretné magát érezni:

1. Telefonos leszokást támogató tanácsadás

Tárcsázza bátran: 06-80-44-20-44

A Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ ingyenesen hívható telefonos tanácsadó szolgáltatása 2013-ban jött létre. Az ország bármely pontjáról elérhető 0-24 órában. A dohányzó kliens a zöld szám: 06-80-44-20-44 tárcsázását követően, nevét, telefonszámát megadja az üzenetrögzítő utasítása szerint, melyet három napon belül egy leszokást segítő tanácsadó visszahív. A szakember hat héten keresztül, heti negyedórát beszélget a segítséget kérő személlyel, minden esetben előre egyeztetik az időpontot. A hívásokat minőségbiztosítási okok miatt rögzítik, a hívott fél személye titokban marad. A kliens bármikor kérheti a programban való részvétel felfüggesztést. A program lezárása után fél év, majd egy év elteltével a tanácsadók érdeklődnek klienseik dohányzási státuszáról. A negyedórás beszélgetések az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által használt protokollt követve segítenek a leszokásban motivált személyeknek.

2. Gond? Egy szál se!mobilapplikáció

A Dohányzás Leszokás Támogató Módszertani Központ 2019-ben fejlesztette ki a Gond? Egy szál se!mobilapplikációt. Ha sem személyes megjelenéssel, sem telefonon nincs ideje és lehetősége rendszeres időközönként a leszokással foglalkozni, és inkább a saját tempója szerint szeretne haladni, akkor Önnek az applikáció lesz a segítségére.

A fejlesztés tudományos tényekre támaszkodva, tapasztalatokon alapul. Az alkalmazás segít megismerni a leszokáshoz használható gyógyszeres támogatási lehetőségeket, amelyek a megvonási tünetek enyhítésével könnyíthetik meg a leszokást. Mindemelett praktikus tanácsokkal segít megtervezni és könnyebbé tenni a viselkedésváltozást. Erősíti az önbizalmat, fenntartja a motivációt és elismeri az eredményeket; mindezek sok segítséget jelenthetnek a leszokásig vezető úton. Az applikáció rendelkezik egy 21 napos kihívással, ami azt jelenti, hogy 21 napon át végigkíséri a leszokást.  Az applikáció ingyenesen letölthető mobiltelefonra és tabletre, megtalálja a Google App store és Play Áruházban! Nézze csak meg: Gond? Egy szál se!

3. Személyes leszokás támogatás

Egyéni és csoportos tanácsadás segít a dohányzás leszokásban

Viselkedés változásra építő terápiás foglalkozások működnek országszerte. Amennyiben úgy érzi, hogy Önnek jelenlét alapú segítségre van szüksége, kérjük látogasson el a területileg illetékes Tüdőgondozóhoz vagy keresse fel lakóhelyéhez legközelebbi Egészségfejlesztő Irodát és forduljon bizalommal leszokás támogató szakemberhez. Az intenzív leszokás támogatás bárki számára elérhető ingyenesen ezeken a helyszíneken. Lehet csoportos és egyéni tanácsadás után is érdeklődni. Ha inkább hisz a sorsközösségben és az egymás segítésében, érdeklődjön a csoportos foglalkozás iránt. Ellenben, ha azt szeretné, hogy a figyelem csak Önre irányuljon, ez esetben az egyéni terápia a leghatékonyabb. Mérlegeljen, melyikben érzi magát komfortosabban!

Heti rendszerességgel 4-6 héten át, 45-60 perces foglalkozások segítik a leszokni vágyó dohányzót, hogy a lelki függőségét megfelelőképpen tudja kezelni. A képzett szakember által vezetett beszélgetéseknek köszönhetően hétről-hétre újabbnál-újabb feladatok segítségével lehet elérni és hosszú távon fenntartani a füstmentes állapotot. Keressen rá a térképen, hol van a lakóhelyéhez legközelebbi támogató intézmény!

https://copd.info.hu/./pages/copd/contents/article/290/pics/lead_original.jpeg

Szokjon le a dohányzásról! Segítünk!

Töltsd le - Gond egy szál se! - Applikációnkat

Ingyenes telefonos leszokás támogatás:
06 80 44 20 44