Megelőzés

Az új típusú nikotintartalmú és dohánytermékek

Gyakran találkozunk azzal a véleménnyel, miszerint az új típusú, népszerű dohánytermékek nem károsak az egészségre és nem okoznak függőséget. Ez azonban téves elképzelés! Ismert, hogy a dohányzást helyettesítő készítmények szerepe igen jelentős a nikotinfüggőség kialakításában és fenntartásában.

COPD
COPD

Az elmúlt évtizedekben több olyan új típusú, élvezeti célból használt nikotintartalmú és dohánytermék jelent meg a piacon, amelyek nem, vagy csak részben sorolhatók a korábban meglévő kategóriákba. Ilyenek az e-cigaretta, a hevített dohánytermék, a dohányzást helyettesítő, nikotin tartalmú termékek (pl. nikotinos tasak) és a dohányzási célú gyógynövénytermékek. A termékek okozta egészségkárosodás kockázatának megfelelő becsléséhez további vizsgálatok szükségesek, azonban bizonyos kockázatok – pl. a nikotinfüggőség kialakítása és fenntartása – már ismertek.

E-cigaretta

Az e-cigaretta működése a készülék tartályában lévő folyadék fűtőszállal történő felmelegítésén és aeroszollá porlasztásán alapszik (1. ábra). Az aeroszolt a felhasználók az eszközt szívva lélegzik be. Az e-cigaretta patronokban lévő folyadék legfontosabb összetevői a nikotin (a legtöbb e-cigaretta nikotintartalmú), az oldószer (a folyadék alapja, amely leggyakrabban propilén glikol, vagy glicerin), a víz, valamint a különböző adalékanyagok és ízesítő aromák.

Aggodalomra ad okot a kontroll nélküli nikotinbevitel lehetősége, amelyet elősegíthet az ízesítés miatti fokozott fogyasztás. Magyarországon törvényes keretek között nem lehet ízesített nikotintartalmú utántöltő folyadékot, vagy ilyen folyadékot tartalmazó e-cigarettát vásárolni. Az e-cigaretta folyadékból számos összetevő változatlanul kerül az aeroszolba, és így a légutakba, míg mások a magas hőmérséklet hatására lebomlanak, átalakulnak, és mérgező – többek között rákkeltő, nyálkahártya irritáns, tüdőszövet-károsító, oxidatív stresszt okozó és krónikus gyulladásos kórkép kialakulását elősegítő – vegyületek jönnek létre. A rendelkezésre álló bizonyítékok alátámasztják, hogy az e-cigaretta növeli a nikotinmérgezés, az aeroszol belélegzésből származó toxicitás, az égési sérülések, a tüdőszövet károsodás, a nikotinfüggőség, és – különösen fiatalok körében – a dohányzásra való rászokás kockázatát. Nikotintartalmú termék lévén nem szabad megfeledkezni magának a nikotinnak a szerteágazó egészségkárosító hatásairól.

Hevített dohánytermékek

A hevített dohánytermékek olyan dohánytermékek, amelyek a dohány hevítésekor vagy egy dohányt tartalmazó készülék aktiválásakor nikotint és más vegyületeket tartalmazó aeroszolt termelnek (2. ábra). Az aeroszolt a felhasználók az eszközt szívva lélegzik be. Az eszköz által előállított aeroszol nikotin mellett adalékanyagokat és gyakran ízesítőket is tartalmaz. A hevített dohánytermékek működési elve a dohányleveleknek a hagyományos cigarettánál alacsonyabb hőfokra való hevítésén alapul. A hevített dohánytermékek által termelt aeroszolban a hagyományos cigaretta füstjéhez hasonlóan – bár többnyire alacsonyabb koncentrációban – jelen van a szén-monoxid és számos egyéb füstösszetevő, ami arra utal, hogy egy alacsony fokozatú égési folyamat zajlik az aeroszol előállítása során. A hevített dohánytermékek által előállított és a légutakba kerülő vegyületek közül egyes, úgynevezett káros és esetlegesen káros vegyületek ugyan kisebb mennyiségben vannak jelen, mint a hagyományos cigaretta égésekor keletkező füstben, ugyanakkor mások – amelyek között számos mérgező és rákkeltő is van – nagyobb mennyiségben találhatók. Több olyan vegyület is előfordul továbbá a képződő aeroszolban, amely a hagyományos cigaretta füstjében nem. Az eddigi laboratóriumi és klinikai vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy a hagyományos cigarettához hasonlóan károsítják a tüdőt, az immunrendszert és az érrendszert. Hangsúlyozandó az Egészségügyi Világszervezet álláspontja: a kevesebb káros anyag kibocsátás nem jelenti azt, hogy az egészségkárosodás kockázata csökkenne a hevített dohánytermékek esetében.

Nikotinos tasak

A nikotinos tasak olyan áteresztő viszkózszálakból álló hártya, amelyet víz és mikrokristályos cellulóz alkot, és nikotint, ízesítő adalékanyagokat, sűrítő- és stabilizálószert, sót és édesítőszereket tartalmaz (3. ábra). A nikotinos tasakok az ajak és az íny közé helyezve, a száj nyálkahártyáján keresztül juttatják a nikotint a szervezetbe. A nikotinos tasak esetében is a fő összetevő a nikotin, melynek egészségkárosító hatásai ismertek. Aggodalomra okot adó a tasakok magas nikotintartalma és a kontroll nélküli nikotinbevitel lehetősége, valamint a felhasználás módja miatt a szájnyálkahártya és fogíny irritáció. Nem kellőképpen feltárt továbbá az ízesítő és adalékanyagok egészségre gyakorolt hatása.

Dohányzási célú gyógynövénytermékek

A dohányzási célú gyógynövénytermékek lehetnek gyógynövény tartalmú cigaretták, illetve gyógynövény tartalmú hevített rudak, melyek használatához külön eszköz szükséges. Mindkét típus esetében gyártanak nikotint és nikotint nem tartalmazó termékeket. Különböző növények, gyógynövények és ízesítő adalékanyagok keverékéből készülnek és leginkább a hagyományos cigaretta alternatívájaként használják. A dohányzási célú gyógynövénytermékekről meglévő vizsgálatok igazolják a termékek használata során kibocsátott szén-monoxid, kátrány és egyéb, rákkeltő vegyületek egészségkárosító hatását, utóbbiak megfelelhetnek a hagyományos cigaretta daganatkeltő hatásának.

Komoly gondot jelent, hogy miközben a hagyományos dohánytermékek fogyasztása Magyarországon nem az elvárt ütemben csökken, az új típusú dohány- és nikotintartalmú élvezeti termékek világszerte, így hazánkban is terjednek. A technológiai újdonság, a sokféle, kedvelt ízesítésű termék, valamint a dohányipar reklámtevékenysége – beleértve a fizetett véleményvezéreket – hatására vonzóvá válhat és ösztönözheti a termék kipróbálását a korábban nemdohányzó fiatalok körében is. Egyes új típusú nikotintartalmú termékek reklámozása kifejezetten a fiatalok megnyerésére építő üzleti stratégia. Pár hét nikotintartalmú termék alkalmi használata után már jelentkezhetnek a nikotinfüggőség jelei. A rendszeres használat bizonyítottan növeli a hagyományos cigarettára való rászokás valószínűségét.

A hevített dohánytermékek és az e-cigaretta ártalomcsökkentő termékként való népszerűsítése rendkívül káros, mert a lakosságban és a szakemberekben is hamis biztonságérzetet kelthet. Az ártalomcsökkentés bizonyítására számszerűsíteni szükséges, hogy hosszú távú használat esetén mekkora kockázattal jár az e-cigaretta és a hevített dohánytermékek használata, ezek párhuzamos használata a hagyományos cigarettával, valamint mekkora a nemdohányzó gyermekek és serdülők rászokásából eredő kockázat. Egyelőre azonban nem bizonyított, hogy az e-cigaretta, vagy a hevített dohánytermékek használata hosszabb távon csökkentené a sokirányú egészségkárosodás kockázatát, annak ellenére, hogy ezek a termékek egyes káros vegyületeket a cigarettafüstben mérthez képest kisebb mennyiségben tartalmaznak. Az eddigi laboratóriumi és klinikai vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy mind az e-cigaretta, mind a hevített dohánytermékek a hagyományos cigarettához hasonlóan károsítják a tüdőt, az immunrendszert és az érrendszert. Az ártalomcsökkentő megközelítés a dohányzók szempontjából amiatt is káros, mert figyelmen kívül hagyja, hogy a dohányzók többsége le szeretne szokni. Továbbra sincs tudományos bizonyíték arra, hogy az e-cigaretta vagy hevített dohánytermékek alkalmasak lennének a dohányzásról való leszokásra, ellenkezőleg, fenntartják a nikotinfüggőséget és megnehezíthetik a leszokást, így a leszokás helyett az átszokás felé terelik a dohányzókat. Magas azoknak a személyeknek az aránya, akik a leszokás szándékával kezdik el használni az e-cigarettát és a hevített dohányterméket és áttérnek annak hosszú távú használatára, vagy kialakul náluk a hagyományos cigarettával együttes használat gyakorlata. Igazolt, hogy a nikotinfüggőséggel való sikeres megküzdés esetén maximalizálható az egyéni és a közösségi egészségnyereség és ezt hátráltatja az új típusú termékek széleskörű elterjedése, illetve leszokás helyett történő ajánlása.

Említést érdemelnek még a vízipipázás során újabban használt dohánymentes készítmények és illatkövek(4. ábra). Hagyományosan a vízipipa használat a Földközi-tenger keleti régiójához köthető, azonban világszerte egyre elterjedtebb a serdülők és fiatal felnőttek körében. A vízipipadohány mellett ma már édesített és ízesített, dohányt nem tartalmazó termékeket is forgalmaznak vízipipával való használatra. Ezeket sok esetben „egészségesebb” alternatívaként reklámozzák, amelyek nem tartalmaznak nikotint, kátrányt és dohányt. Többnyire azonban ezeket a termékeket is faszénnel hevítik, amely felelős a vízipipázás során beszívott szén-monoxid és policiklusos aromás szénhidrogén (PAH) képződéséért. A - gyakran melasszal édesített – ízesítőanyagokból pedig hő hatására illékony aldehidek (VA) képződnek. A vegyületek rákkeltő, nyálkahártya irritáns és tüdőszövet-károsító hatással bírnak. Továbbá számos esetet írtak le, ahol a hosszas vízipipázás akár eszméletvesztéssel is járó szén-monoxid mérgezést okozott. Mind a vízipipadohány, mind a dohánymentes vízipipázásra szánt készítményének és ásványok, illatkövek tartalmaznak glicerint, melynek belégzése a tüdőben gyulladásos állapot kialakulásához vezethet. Igazolt, hogy a tipikusnak tekinthető egyórányi vízipipa-szívás során a felhasználó mind a dohányt tartalmazó, mind a dohánymentes termékek esetén nagyjából annyi szén-monoxidnak és kátránynak van kitéve, mint egy csomag cigaretta elszívása esetén; a formaldehid és acetaldehid (VA) expozíció a cigaretta esetén jóval magasabb, míg a karcinogén policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) a vízipipa füstjében vannak nagyobb mennyiségben jelen. Újabban a vízipipa készítmény hevítésére hagyományosan használt faszén helyett terjedőben van az elektromos fűtőelemek használata, azonban ezek alkalmazása sem kockázatmentes: noha az elektromos fűtőelemek használata nyomán csökkenhet az összes PAH és CO-kibocsátás, azonban a tüdőszövet károsító akrolein mennyisége többszörösére nőhet. A dohánymentes készítmények és illatkövek jellemzően nem tartalmaznak nikotint, így a hagyományos értelemben nem okoznak függőséget. Ugyanakkor a vízipipa-szívás fiatalok körében való terjedése a még nem dohányzó fiatalokat is dohánytermékek használatára ösztönözheti és alááshatja azt a küzdelmet, amely az elmúlt évtizedekben a dohányzás társadalmi elutasításáért és a fiatalok dohányzása ellen folyt. A fentiek miatt kívánatos, hogy ezekre a termékekre ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint a hagyományos dohánytermékekre: dohánytartalomtól függetlenül a dohányzást tiltó helyeken ne lehessen vízipipát sem használni, tilos legyen a termékek reklámozása, és 18 év alatti személyt vízipipával kiszolgálni, illetve részére vízipipát értékesíteni tilos. 

Ábrajegyzék

1. ábra: Az e-cigaretta típusai.

Forrás: U.S. Department of Health and Human Services: E-Cigarette Use Among Youth and Young Adults. A Report of the Surgeon General. Atlanta, GA: U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, 2016.

2. ábra: A hevített dohánytermékek legelterjedtebb típusa.

Forrás: https://www.pmi.com/

3. ábra: A nikotinos tasak.

4. ábra: Vízipipázás során használt dohánymentes készítmény és illatkövek.

https://copd.info.hu/./pages/copd/contents/article/292/pics/lead_original.jpeg

Szokjon le a dohányzásról! Segítünk!

Töltsd le - Gond egy szál se! - Applikációnkat

Ingyenes telefonos leszokás támogatás:
06 80 44 20 44