Rehabilitáció

A tüdőgyógyászati rehabilitáció célja

A COPD betegek rehabilitációjának célja e légzéskárosodás tüneteinek javítása annak érdekében, hogy a beteg a mindennapi életét a lehető legjobb minőségben tudja élni.

A COPD betegség sok-sok éven keresztül alattomosan alakul ki, amíg végül olyan panaszokat okoz, amelyekkel a betegek orvoshoz fordulnak. A beteg szervezet rehabilitálása, azaz a kialalkult funkcióveszteség helyreállítása vagy pótlása, illetve a kompenzáló képességek kifejlesztése, minden esetben felelősségteljes munka, amely kitartást, nagy odafigyelést igényel mind a beteg, mind az egészségügyi dolgozók részéről. Különösen így van ez a tüdő esetében, ugyanis a belélegzett levegő látja el a sejteket az élethez nélkülözhetetlen oxigénnel, és kilégzéssel szabadulunk meg a káros széndioxidtól.

A tüdő rehabilitációja a COPD-s betegek számára sok szempontból ajánlott. A jól és rendszeresen végzett gyakorlatok jótékony hatása orvosilag bizonyított.  

Milyen változás várható a rehabilitáció hatására?  

A tüdőgyógyászati rehabilitáció céljai:


• A fő tünetek (légszomj, köhögés, köpet) javítása

• A betegség testi, lelki és szociális következményeinek javítása

• A betegség megküzdésének és kezelésének elősegítése

• A funkcionális/fizikai terhelhetőség, a légzésfunkció maximális javítása

• Az életminőség növelése, stabilizálása

• Maximális függetlenség és aktivitás elérése

• Gyógyszeres terápia hatásának fokozása

• A kórházi tartózkodások és a kórházi napok számának csökkentése

• A betegségek pszicho-szociális mint például a félelem és a társadalmi elszigeteltség következményeinek megelőzése vagy csökkentése

• Élethosszabbítás

Számos vizsgálat igazolta, hogy a tüdőgyógyászati rehabilitáció csökkenti a kórházi kezelések számát, javítja az életminőséget, a munkaképességet, az önellátás képességet. A program kivitelezésének helyszíne történhet fekvőbeteg intézményben, járóbeteg rendelésen, a beteg otthonában, továbbá hatásos és költséghatékony lehet a helyszínek kombinációja. Előnyös, ha fekvő vagy járóbetegként a beteg elsajátítja a tréning alapelveit, ezt aztán – szoros kontroll mellett – az egyén otthonában is tudja folytatni. A rehabilitáció segítségével megelőzhető a betegeknél a súlyosabb állapotromlás, elkerülhetővé válhat a kórházi beutalás.  

Rehabilitáció
https://copd.info.hu/./pages/copd/contents/article/273/pics/lead_original.jpeg

A Rehabilitáció további népszerű anyagai

A tüdőgyógyászati rehabilitáció A tüdőgyógyászati rehabilitáció számos légzőszervi megbetegedés gyógyításában kiemelkedően fontos. A … Tovább olvasom + Ki állítja össze a rehabilitációs tervet? A gyógyszeres terápia mellett a krónikus légzőszervi betegek kezelésének elengedhetetlen része az egyénre … Tovább olvasom + REHABILITÁCIÓ COPD betegek rehabilitációja Tovább olvasom + Rehabilitáció 6 lépésben A rehabilitációs terv elkészítése az erre kijelölt szakértői csapat feladata, akik a beteg kiválasztásától … Tovább olvasom +

Szokjon le a dohányzásról! Segítünk!

Töltsd le - Gond egy szál se! - Applikációnkat

Ingyenes telefonos leszokás támogatás:
06 80 44 20 44