Rehabilitáció

A betegoktatás jelentősége

A gyógyulás egyik kulcsa a betegség megértése. A betegek teljes körű tájékoztatást kapnak a betegségükről, a vizsgálatokról, nyugodtan kérdezhetnek bármit, hiszen jól tudjuk, hogy a rendelőben nincsenek rossz kérdések!

COPD
COPD

Fontos, hogy a betegek a betegségükről, állapotukról, a vizsgálatokról, gyógyszeres és fizioterápiás kezelésükről a lehető legteljesebb tájékoztatást kapják és kérdéseket tehessenek fel. A betegoktatás célja az ismeretátadás, a tanácsadás, és bizony sok esetben a támasznyújtás, ami segíti a betegek tisztánlátását, kiigazítja a téves elképzeléseiket, kialakít bizonyos jártasságokat, készségeket. A COPD betegség karbantartása csak akkor lehet sikeres, ha a beteg pontosan látja a szerepét és felelősséget érez önmagáért.

Családtagok, ismerősök szerepe

Minden esetben hangsúlyozzuk a beteg családjának, az ismerősöknek, barátoknak a szerepét, akiknek az aktív támogatása megkönnyíti a betegség kezelését. A rehabilitációs csapat minden esetben arra törekszik, hogy a családtagokkal is megismertessék a betegséget, a terápiát. Azok a családok, akik a felépülést, a rehabilitációt figyelemmel kísérik, partnerek az életmódváltásban, ott a betegek közérzete, életesélyei javulnak.

A dohányzás a COPD beteg legnagyobb ellensége, s bár a betegek jól tudják, hogy minden egyes szál cigaretta árt az egészégnek, a dohányzásról leszokást rettenetesen nehezíti, ha a beteg környezetében dohányoznak az ismerősök, a családtagok. A családi életben bekövetkező változás nagy önfegyelmet igényel a család minden tagjától, akik időnként azt érzik, hogy ők maguk is áldozatok.

https://copd.info.hu/./pages/copd/contents/article/285/pics/lead_original.jpeg

Szokjon le a dohányzásról! Segítünk!

Töltsd le - Gond egy szál se! - Applikációnkat

Ingyenes telefonos leszokás támogatás:
06 80 44 20 44