Megelőzés

Előzzük meg a fellángolásokat védőoltással!

A COPD az esetek 80-90 százalékában megelőzhető lenne a dohányzás elhagyásával, vagy ha nem is szoknának rá az emberek. A betegséget tehát jó eséllyel ki lehet kerülni, ami sok százezer ember életét tenné jó eséllyel a jelenleginél sokkal könnyebbé és boldogabbá.

COPD
COPD

A COPD betegség kialakulását megelőző tevékenységeket elsődleges megelőzésnek (primer prevenciónak) nevezzük. Amennyiben a betegség már kialakult és diagnosztizálták, akkor másodlagos megelőzésről (secunder prevencióról) beszélünk, mellyel lassítható a betegség rosszabbodása, megelőzhetőek a COPD fellángolások.

Hogyan előzhető meg a betegség rosszabbodása?

A másodlagos megelőzéshez tartozik a rizikófaktorok azonosítása és csökkentése, az esetlegesen fennálló munkahelyi inhalációs ártalom megszüntetése, a dohányzás teljes elhagyása, az orvos által előírt, többnyire inhalációs eszközben adagolt gyógyszerek rendszeres alkalmazása, a rendszeres testmozgás, megfelelő táplálkozás, és a légúti fertőző betegségek elleni védőoltások felvétele.

Védőoltások

Az influenza elleni oltás hatékonyan képes kivédeni a COPD súlyos fellángolásait, ezek kialakulásának valószínűsége 50%-kal csökken azokhoz képest, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel.

A pneumococcus elleni védőoltás a tüdőgyulladást és a COPD fellángolását leggyakrabban okozó egyik baktérium ellen nyújt védelmet. A nemzetközi ajánlások többsége javasolja védőoltást COPD betegek esetében, ha a beteg 65 évesnél idősebb, vagy ha 65 évesnél fiatalabb, de alacsony légzőszervi tartalékokkal rendelkezik, előrehaladott COPD-ben szenved.

A COVID elleni védőoltás szintén javasolt. A fertőzés következtében kialakult tünetek súlyosbíthatják a COPD betegek állapotát, növelik a fellángolás esélyét. Hazai és nemzetközi tanulmányok sora bizonyítja, hogy a COPD-ben szenvedő betegek COVID-19 oltóanyag felvétele rendkívül fontos, mert sokkal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki súlyos szövődmények

A védőoltásokkal kapcsolatban háziorvosától vagy tüdőgyógyászától kérhet tájékoztatást.

https://copd.info.hu/./pages/copd/contents/article/296/pics/lead_original.jpeg

Szokjon le a dohányzásról! Segítünk!

Töltsd le - Gond egy szál se! - Applikációnkat

Ingyenes telefonos leszokás támogatás:
06 80 44 20 44