A COPD

A COPD tünetei

A COPD betegség fennállása minden olyan betegség esetében felmerül, akinek olyan jellegzetes tünetei vannak, mint a hosszan fennálló köhögés, köpetürítés, légszomj, és ez hajlamosító tényezőkkel párosul.

COPD
COPD

A COPD tünetei

A nehézlégzés a COPD legjellegzetesebb tünete.  Az idő előrehaladtával fokozódik, valamint egyre kisebb fizikai megterhelés is kiváltja.  Súlyos állapotban már az önellátás is problémát jelent, illetve nyugalomban is jelentkezik.

Krónikus köhögés, amely lehet száraz vagy váladékos, és hosszú időn át fennáll.

A tünetek intenzitása napról-napra változhat és akár évekkel megelőzhetik a későbbi légúti szűkület kialakulását. A fentiek közül lehet, hogy csak az egyik tünet van jelen, de egyszerre is jelentkezhetnek. 

Mellkasi sípolás és mellkasi feszülés is jelentkezhet, azonban ezen tünetek hiánya nem zárja ki a COPD diagnózisát.

A fáradékonyság szubjektív érzés. Ezt a betegek sokszor általános gyengeségként élik meg és sokszor egyéb tényezőnek, például a koruknak, elhízásnak tulajdonítják. A fáradékonyság jelentősen rontja a betegek életminőségét és befolyásolja a napi aktivitásukat.

Testsúlyvesztés, izomvesztés, anorexia főleg az előrehaladott COPD-ben szenvedő betegekre jellemző. Ugyanakkor nagyon fontos ebben az esetben egyéb, súlyosabb betegségek, pl.  daganatos betegség kizárása, ugyanis az is okozhat hasonló tüneteket.

A COPD-ben szenvedő betegeknél lehangoltság, szorongás is jelentkezhet, ezek is kezelést igényelnek, mivel nagymértékben rontják a betegek életminőségét.

A COPD gyanú esetén a betegség fennállása légzésfunkciós *vizsgálattal (spirometriával) igazolható.

* A légzésfunkciós vizsgálatról további információ A COPD diagnózisa c. cikkben

https://copd.info.hu/./pages/copd/contents/article/295/pics/lead_original.jpeg

Szokjon le a dohányzásról! Segítünk!

Töltsd le - Gond egy szál se! - Applikációnkat

Ingyenes telefonos leszokás támogatás:
06 80 44 20 44