A COPD

A légzésfunkció vizsgálat

A légzésfunkciós vizsgálat egyszerűen kivitelezhető, kellemetlenséggel nem járó, de a beteg együttműködését és a vizsgáló szakértelmét igényli.

COPD
COPD

A légzésfunkciós vizsgálat az esetek nagy részében spirométerrel történik, mely a levegő áramlását méri a légutakban és elengedhetetlen a COPD diagnózisának felállításához, szükséges a betegség stádiumának megállapításában, és segít a betegség rosszabbodásának követésében.

Bizonyos esetekben részletesebb légzésfunkciós vizsgálatra, testpletizmografiára lehet szükség, mely az áramlási paramétereken kívül a tüdő térfogatait és a légzőfelületen az oxigén (O2) és a széndioxid (CO2) kicserélődésének mértékét is tudja mérni.  A szakorvos feladata eldönteni, hogy mikor melyik vizsgálatra van szükség. A légzésfunkciós vizsgálat már akkor eltérést mutathat, amikor tünetek még nem, vagy alig jelentkeznek.

Alkalmanként úgynevezett desobtsrukciós teszt is történik, melynek során gyors hatású hörgőtágító inhalációs szer belégzése előtt és után vizsgálják a légutakban az áramlási paramétereket. Ez a vizsgálat elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a COPD-t megkülönböztessék az asztmától.

Egyéb vizsgálatok

Mivel a COPD tünetei – nehézlégzés, fáradékonyság, köhögés – más betegségek tünetei is lehetnek, ezért az ezektől való elkülönítés érdekében egyéb vizsgálatokra is szükség lehet.

Szükséges lehet mellkasröntgen, mellkasCT, EKG, laboratóriumi vizsgálatelvégzése annak érdekében, hogy az orvos kizárjon egyéb tüdő-, vagy szívbetegséget.

Artériás vérgáztesztteszt méri a vér oxigénszintjét, megmutathatja, hogy a tüdő mennyire képes oxigént juttatni a vérbe, és eltávolítani a szén-dioxidot a vérből. A betegség enyhe formájában  szükségtelen, azonban előrehaladott légzőszervi károsodás, légzési elégtelenség jelei esetén el kell végezni. 

A COPD diagnózisát csak szakorvos állapíthatja meg megfelelő vizsgálatokat követően.

https://copd.info.hu/./pages/copd/contents/article/294/pics/lead_original.jpeg

Szokjon le a dohányzásról! Segítünk!

Töltsd le - Gond egy szál se! - Applikációnkat

Ingyenes telefonos leszokás támogatás:
06 80 44 20 44