A COPD

A COPD fellángolása

A COPD akut exacerbációja vagyis fellángolása a kórkép meghatározó sajátossága. A fellángolások gyakorisága ugyanis - jelen tudásunk szerint - jelentősen befolyásolja a betegek életminőségét és a kórkép lefolyását, maradandó tüdőkárosodást hagy és meghatározza a betegek életkilátásait.

COPD
COPD

Az exacerbáció leggyakrabban baktériumok vagy vírusok által okozott fertőzés következménye, de kiválthatja a környezetből származó káros anyagok belégzésének fokozódása is, mint például a dohányzás vagy a légszennyezés. Az esetek kb. 20-25 százalékában a fellángolás oka ismeretlen marad.

A COPD akut exacerbációja a beteg állapotának elhúzódó, legalább két napja tartó rosszabbodása, amely hirtelen kezdődik. Ennek során a beteg panaszai - köhögés, fulladás- a megszokotthoz képest fokozódnak, bőségesebb és váladékos (sárgás- zöldes) köpetürítés   jelentkezhet, melyet a légúti gyulladás súlyosbodása és a légúti szűkület fokozódása kísér.  Ilyenkor a gyors hatású hörgőtágító gyógyszerek használata gyakoribbá válhat, esetenként antibiotikumra és/vagy szteroidra lehet szükség. Súlyosabb esetben kórházi felvétel válhat szükségessé.

A COPD fellángolásának tüneteit más betegségek, pl. szívelégtelenség, tüdőgyulladás, tüdőembólia is okozhatják, melyek eltérő kezelést igényelnek.

A tünetek fokozódása esetén feltétlenül keresse háziorvosát vagy tüdőgyógyászát, de a tünetek hirtelen és súlyos fokozódása esetén sürgősségi ellátásra is szükség lehet.

A fellángolások jelentkezése esetén szükségessé válhat a COPD-re alkalmazott fenntartó terápia megváltoztatása, ezért a fellángolás lezajlását követően is jelentkezzen kontroll vizsgálatra a tüdőgyógyászánál.

https://copd.info.hu/./pages/copd/contents/article/280/pics/lead_original.jpeg

Szokjon le a dohányzásról! Segítünk!

Töltsd le - Gond egy szál se! - Applikációnkat

Ingyenes telefonos leszokás támogatás:
06 80 44 20 44